Voorlichting aan werknemers
  1. Softwareoplossing voor veilig en gezond werken met gevaarlijke stoffen

Stap 4: Borging

Zodra de maatregelen zijn ingevoerd, is het belangrijk om deze maatregelen te borgen. Denk hierbij aan voorlichting en instructie, het controleren van het productieproces, het wijzigen van externe factoren of het plannen van medisch onderzoek.

Veranderende situatie rondom het gebruik van gevaarlijke stoffen

Het is mogelijk dat de situatie binnen je bedrijf verandert. Zo kunnen er nieuwe processen worden ingevoerd of er kunnen bepaalde gevaarlijke stoffen zijn die niet langer worden gebruikt. De samenstelling van een product kan wijzigen, of bepaalde bestanddelen van een gevaarlijke stof kunnen op de lijst van CMR-stoffen (kankerverwekkend, mutageen en reprotoxisch) terechtkomen.

Voorlichting, instructie en toezicht

Daarnaast moeten werknemers gedegen voorlichting en instructies ontvangen over het werken met gevaarlijke stoffen. Het is tevens noodzakelijk dat er toezicht wordt gehouden om te waarborgen dat werknemers op een gezonde en veilige manier met gevaarlijke stoffen omgaan.

Noodplan voor ongevallen met gevaarlijke stoffen

Er gelden ook regels die bepalen dat er een noodplan aanwezig moet zijn voor het geval zich calamiteiten met gevaarlijke stoffen voordoen. In het Veiligheidsinformatieblad (VIB) staan de instructies beschreven voor bijvoorbeeld het opruimen van een lekkage of het blussen van een brand.

Arbeidsgezondheidskundig onderzoek

Verder is de werkgever verplicht om een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) aan te bieden aan de werknemers. Om te bepalen op basis van welke gevaarlijke stoffen een PAGO uitgevoerd moet worden, is het essentieel om inzicht te hebben in welke stoffen werknemers worden blootgesteld en bij welke processen de blootstelling hoog is. Je kunt de overzichten in Stoffenmanager® gebruiken om te bepalen wat er onderzocht moet worden (zie afbeelding hieronder).

pago

Implementeren en borgen in Stoffenmanager®

In Stoffenmanager® kunnen notificaties worden ingesteld, wat inhoudt dat je een verlooptermijn kunt instellen voor een product of een risicobeoordeling. Producten en risicobeoordelingen waarvan de termijn is verstreken, worden in de overzichten rood gemarkeerd (zie afbeelding hieronder). Zo kun je eenvoudig controleren of er een nieuw VIB bij de leverancier moet worden opgevraagd, of dat het nodig is om je processen opnieuw te evalueren vanwege mogelijke wijzigingen.

producten risicobeoordelingen verlopen stoffenmanager

Om je collega’s te informeren over de gevaren en risico’s van het werken met gevaarlijke stoffen, kun je in Stoffenmanager® een Werkplekinstructiekaart (WIK) opstellen. Hierin kunnen werknemers zien welke gevaren een product met zich meebrengt en hoe zij er op een veilige manier mee om moeten gaan.

Bekijk ook de andere stappen van het 4-stappenplan

1-circle-fill

Stap 1: Inventariseren

Je begint bij het in kaart brengen van alle producten en het verzamelen van de nodige informatie daarover. Een grondige inventarisatie en kennis van de gevaareigenschappen vormen de basis voor een gezonde en veilige werkplek.
Lees verder
2-circle-fill

Stap 2: Beoordelen

Na het inventariseren van de gevaarlijke stoffen, beoordeel je de blootstelling op basis van de concentratie en duur. Vervolgens vergelijk je het resultaat met de grenswaarden om te zien of de blootstelling binnen veilige grenzen blijft.
Lees verder
3-circle-fill

Stap 3: Maatregelen

Na het beoordelen van de risico’s van de gevaarlijke stoffen, zet je - als de blootstelling te hoog is - de volgende stap door passende gezond- en veiligheidsmaatregelen te nemen volgens de arbeidshygiënische strategie.
Lees verder

Ontdek wat Stoffenmanager® voor jou kan betekenen - meld je gratis aan!