Stap 2: Beoordelen in Stoffenmanager®
Na het inventariseren van de gevaarlijke stoffen, beoordeel je de blootstelling op basis van de concentratie en duur. Vervolgens vergelijk je het resultaat met de grenswaarden om te zien of de blootstelling binnen veilige grenzen blijft.
Voor alle gevaarlijke stoffen en de handelingen die werknemers ermee doen, moet het blootstellingsniveau bepaald worden. Het blootstellingsniveau geeft aan in welke mate werknemers de gevaarlijke stof binnenkrijgen. Deze waarde hangt af van 2 factoren:
- De concentratie gevaarlijke stof waaraan een werknemer wordt blootgesteld.
- Hoe vaak en hoe lang de blootstelling plaatsvindt.
Je kunt het blootstellingsniveau bepalen op 2 manieren:
- Met een kwantitatieve schattingsmethode.
- Door te meten.
Als je weet wat de blootstelling is, kun je die blootstelling toetsen aan de grenswaarden.
Blootstelling gevaarlijke stoffen beoordelen
In Stoffenmanager® kun je de blootstelling bepalen door middel van een berekening. In Stoffenmanager® wordt dit een risicobeoordeling genoemd. Tijdens de beoordeling vul je de situatie in waarin iemand werkt, er zijn bijvoorbeeld vragen over hoe groot de werkruimte is en welke vorm van ventilatie er is. Ook wordt er onder andere gevraagd wat de werknemer precies doet met de gevaarlijke stof en hoe lang de werkzaamheden duren.
Na het beantwoorden van de vragen, rekent Stoffenmanager® voor elk gevaarlijk bestanddeel de blootstelling uit. Die blootstelling kun je vergelijken met de grenswaarden, zodat je kunt zien of je te maken hebt met een beheerste situatie. Als de blootstelling hoger is dan de grenswaarden, zie je dat aan het rode getal in de laatste kolom (zie afbeelding).