Man met blauwe ton

Arbeidsinspectie concludeert: nog veel te verbeteren

De Arbeidsinspectie heeft 3 deelrapportages uitgebracht waarin ze terugkijken op het toezicht op het werken met gevaarlijke stoffen. De deelrapportages gaan over de periode 2020-2023.

Lees de deelrapportages: Toezicht op het werken met gevaarlijke stoffen 2020-2023

Belangrijkste bevindingen

De Arbeidsinspectie concludeert uit de inspecties, herinspecties en andere interventies van de afgelopen vier jaar dat er op het gebied van chemicaliën nog veel te verbeteren valt. Er zijn enkele belangrijke bevindingen naar voren gekomen:

1. Onvoldoende aandacht voor preventie

Werkgevers besteden vaak te weinig aandacht aan algemene preventieve maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn het inrichten van aparte ruimtes voor eten en drinken, het gebruik van deksels op vaten om onnodige blootstelling te voorkomen, en het correct verpakken en onderhouden van leidingen om lekkages te voorkomen. Ook worden gevaarlijke stoffen nog te vaak in de werkruimte opgeslagen, wat risico's met zich meebrengt.

2. Gebrek aan kennis

Werkgevers hebben vaak onvoldoende kennis over de gevaren van de stoffen die zij gebruiken en de bijbehorende gezondheidsrisico's, zowel op korte als op lange termijn.

3. Niet voldoende innovatie

Het vervangen van gevaarlijke stoffen door minder schadelijke alternatieven wordt minder vaak overwogen dan mogelijk is. Er is ruimte voor meer innovatie op dit gebied.

4. Onjuiste maatregeltoepassing

Het nemen van maatregelen volgens de arbeidshygiënische strategie is nog geen standaardpraktijk. Vaak wordt er te veel gebruik gemaakt van persoonlijke beschermingsmiddelen in plaats van technische beheersmaatregelen.

5. Onvoldoende actieve invulling aan arbozorgverplichtingen.

Uit de inspecties en resultaten blijkt dat werkgevers onvoldoende actief en periodiek invulling geven aan de arbozorgverplichtingen. De Inspectie concludeert dat er structurele aandacht en inzet nodig is om de verantwoordelijkheid van werkgevers rondom blootstelling aan gevaarlijke stoffen te vergroten.

Meer aandacht en veel verbetering nodig

De Nederlandse Arbeidsinspectie

Biologische agentia

In de jaren 2021-2023 heeft de Arbeidsinspectie een verkennend project uitgevoerd op het gebied van biologische agentia. Er zijn ongeveer 30 verkennende bezoeken afgelegd bij bedrijven met vermoedelijke blootstelling aan biologische agentia. Biologische agentia komt voornamelijk voor in de volgende sectoren:

  • Contact met dieren (voedingsindustrie, dierentuinen, natuurbeheerorganisaties)
  • Industrie (afvalverwerking)
  • Zorg (verpleeghuizen, dagopvang voor gehandicapten)
  • Overheid (politie, brandweer, ambulance)
  • Onderwijs (basisonderwijs)
  • Diensten (huishoudelijke werk)

Ruimte voor verbetering in arbeidsomstandigheden

Uit deze bezoeken blijkt dat de risico’s van biologische agentia over het algemeen voldoende worden erkend en beheerst. Vaak worden er maatregelen genomen, is er aandacht voor informatie en scholing, en waar vaccinatie mogelijk is, wordt deze aangeboden. In veel sectoren wordt ook specifiek aandacht besteed aan zwangere vrouwen als risicogroep.

Toch ziet de Arbeidsinspectie ruimte voor verbetering. Ze pleiten voor meer aandacht voor periodieke gezondheidscontroles en een betere naleving van gerichte arbeidsgezondheidskundige onderzoeken. Daarnaast is er meer aandacht nodig voor infectieziekten als beroepsziekten, zowel bij werkgevers, brancheorganisaties als bedrijfsartsen.

Hoewel er op sommige gebieden vooruitgang is geboekt, blijft er duidelijk veel werk aan de winkel om de veiligheid en gezondheid op de werkvloer verder te verbeteren. Werkgevers spelen hierin een cruciale rol en worden aangemoedigd om actief hun kennis en maatregelen te verbeteren.

Lees hier meer over de biologische gevaren op de werkvloer.

Voldoe op een eenvoudige manier aan de 4 stappen van de Arbeidsinspectie

Uiteraard hoeven werkgevers dat niet alleen te doen. Met Stoffenmanager® kunnen bedrijven op een eenvoudige manier voldoen aan de 4 stappen van de Arbeidsinspectie. Samen met bedrijven werken we al 20 jaar aan een veilige en gezonde werkomgeving.