Grenswaarden voor gevaarlijke stoffen: wat, waarom, hoe?
Wat zijn grenswaarden?
Grenswaarden zijn de maximaal toegestane hoeveelheden van schadelijke stoffen die in de lucht op de werkplek mogen voorkomen. De definitie is: De grenswaarde is de maximaal toegestane concentratie van een (gevaarlijke) stof in de individuele ademhalingszone van een werkende. De stof kan voorkomen als gas, damp, deeltje, aerosol of vezel.
Grenswaarden worden gebruikt om ervoor te zorgen dat werknemers niet te veel schadelijke stoffen inademen en daardoor hun werk gezond uit te kunnen voeren.
Waarom zijn grenswaarden vastgesteld?
Grenswaarden zijn vastgesteld om de bescherming van de gezondheid van werknemers te kunnen waarborgen. Elk jaar gaan er nog steeds meer dan 3000 mensen dood door het werken met gevaarlijke stoffen. Gevaarlijke stoffen zijn in veel gevallen onzichtbaar en in veel gevallen treden effecten pas na jaren op, daardoor is het bewustzijn m.b.t. gevaarlijke stoffen minder groot. Om een vergelijking te maken, in 2023 vielen er 684 doden in het verkeer in Nederland. Door het gebruik van grenswaarden blijven werknemers gezond en worden ze niet ziek door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op hun werk.
Grenswaarden zijn belangrijk om een veilige en gezonde werkomgeving te garanderen. Door het naleven van deze limieten kunnen bedrijven de gezondheid van hun werknemers beschermen en voldoen aan wettelijke eisen. Het naleven van deze regels is niet alleen verplicht, maar ook een ethische verantwoordelijkheid van werkgevers om een veilige werkomgeving te bieden.
Hoe gebruik je grenswaarden?
Een grenswaarde zet je in wanneer je de blootstelling aan gevaarlijke stoffen bij werknemers hebt bepaald. De blootstelling kun je bepalen door gevaarlijke stoffen metingen te doen of door het gebruik van een model zoals Stoffenmanager®. Stoffenmanager® biedt al met de gratis basislicentie bedrijven de mogelijkheid om hun gevaarlijke stoffen in kaart te brengen en te beoordelen.
Je hebt vast gemerkt dat er voor stoffen vaak verschillende grenswaarden zijn. Soms is er een Nederlandse grenswaarde te vinden, maar wat kun je doen als er geen Nederlandse grenswaarde beschikbaar is? Gebruik je dan een Duitse waarde, of een Europese? Als je een Europese grenswaarde gevonden hebt, hoe betrouwbaar is die? En wat kun je doen als je helemaal geen grenswaarde kunt vinden? Dit zijn vragen waar veel bedrijven tegenaanlopen. Als bedrijf is het belangrijk een procedure te hanteren die je volgt bij het zoeken naar grenswaarden, dit zorgt voor uniformiteit binnen je bedrijf, maar is ook belangrijk om te tonen tijdens een bezoek van de Arbeidsinspectie.
Meer weten over grenswaarden?
Trainingsdag grenswaarden en interpretatie:
Wil je meer weten over grenswaarden en hoe je deze kan interpreteren? Op 26 november 2024 organiseren we een trainingsdag in het kader van grenswaarden. Je leert hoe je resultaten uit de Stoffenmanager® kunt interpreteren en toepassen in je risicobeoordelingen.
Deze training is voor alle gebruikers en licentiehouders van Stoffenmanager®? Heb je nog geen account? Maak hier alvast een gratis account aan en je kunt deelnemen aan de trainingsdag.